Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake


  12.11.2019, Oppdatert: 14.11.2019
 

 

Siden lanseringen av Windows 10 for fire år siden har Microsoft hatt tradisjon å sende ut to store oppdateringer i året: en på våren og en på høsten. Nå er det duket for årets høstoppdatering, som ser ut til å gå ut til de første maskinene allerede denne uka. Mange håper at det går smidigere for seg enn tilsvarende oppdatering i fjor, som Microsoft var nødt til å trekke tilbake fordi brukere opplevde at filer ble slettet.

  Den andre større oppdateringen i år - men det meste skjer under panseret denne gangen.
  Microsoft kunngjorde i dag (12.11.2019) at Windows 10 November 2019 Update (version 1909) er klar for nedlasting. Denne oppdateringen som er den andre til Windows 10 i år. Versjon 1909 inkluderer ny funksjonalitet og ikke bare feilfikser og mindre forbedringer som tidligere.
  Du bestemmer selv tidspunkt for oppdateringen
  Microsoft har tidligere besluttet at brukerne selv kan få velge når det passer å installere ny versjon, noe som kan bety at det kan gå lang tid før den blir automatisk installert hos dem som ikke installerer den på egenhånd.
  Trenger ingen omstart
  Versjon 1909, som den nye oppdateringen heter, vil leveres på samme måte som de månedlige oppdateringene, altså der dette foregår i bakgrunnen uten at du er nødt til å kjøre en omstart av maskinen etterpå.
Vel å merke gjelder dette om du har installert oppdateringen fra mai i år – hvis ikke må du nok belage deg på en litt mer omstendig oppdateringsprosess.
  Bør du vente med å installere?
  Microsoft har ikke alltid vært så heldig med oppdateringene til Windows og dessverre skjer det at brukere støter på problemer under installasjonen eller etter at oppdateringen har blitt installert. Dette løses som oftest lettvint ved at man ruller tilbake igjen til forrige versjon, men dessverre er det ikke alle som får til dette på egenhånd. Mange har av denne grunn fordel av å vente til at eventuelle barnesykdommer blir oppdaget, slik at dette blir rettet på før en selv tar den i bruk. Derfor kan det være fornuftig å vente noen uker eller måneder før novemberoppdateringen oppdateres.
  Slik startes installasjonen
  Når du føler at du er klar til å installere Windows 10 November 2019 Update, gjøres dette enklest ved å velge Innstillinger (tannhjulet) i startmenyen, og deretter «Oppdatering og sikkerhet». Dersom det ikke allerede her står noen om versjon 1909, kan du klikke på knappen «Se etter oppdateringer». Da skal du i de fleste tilfeller få muligheten til å installere oppdateringen.
Etter installasjonen kan den nødvendige omstarten utsettes i sju dager. En slik utsettelse kan gjøres opptil fem ganger, altså til sammen i 35 dager.
I de tilfeller hvor denne muligheten ikke tilbys, kan det være kompatibilitetsproblemer som er årsaken. Det kan være både maskinvare og annen programvare som forårsaker problemene. Dersom du ikke har lyst til å drive med feilsøking, for eksempel å koble fra alle USB-enheter og å avinstallere tredjeparts sikkerhetsprogramvare, er det beste alternativet å prøve på nytt om noen uker. Muligheten er tilstede ved at Microsoft kanskje har løst problemet da.
  Lite nytt - Mest under panseret
  Ifølge Microsofts informasjonsside
  https://docs.microsoft.com/en-us/windows-insider/at-home/whats-new-wip-at-home-1909
  består høstens oppdatering hovedsakelig av ytelsesforbedringer, enterprise-funksjoner og kvalitetsforbedringer, altså stort sett funksjoner som ikke vil være spesielt synlige for hvermansen.
  Noe av det du vil få øye på, er at søkefeltet i filutforskeren nå også vil søke i OneDrive-innholdet ditt (Microsofts skylagringstjeneste), og kalenderavtaler kan nå opprettes direkte fra oppgavelinjen.
Microsoft har også oppdatert varslingsfunksjonen. Nå vil varslene som standard sorteres etter tidspunkt og ikke avsender, og et nytt valg gir deg muligheten til å slå av varslingslyden. Dessuten kan du nå konfigurere eller slå av varsler fra apper og nettsteder direkte fra selve varselet.
  Det er ikke veldig mange «må ha»-nyheter i Windows 10 November 2019 Update. Blant det Microsoft selv trekker fram som det viktigste, er enklere opprettelse av kalenderoppføringer og bedre administrasjon og sortering av varsler. I tillegg skal søkefeltet i Filutforsker nå være basert på Windows Search, noe som skal innebære innhold i OneDrive kan integreres i søket. Det skal dessuten være mulig å bruke stemmen til å aktivere tredjeparts digitale assistenter fra låseskjermen, og det lokkes med litt bedre ytelse.
Det sistnevnte skyldes at operativsystemet i større grad kan utnytte prosessorens foretrukne kjerner, altså de av kjernene som er mest stabile og kan jobbe raskest. For å forbedre ytelsen og stabiliteten, vil Windows 10 nå ta i bruk en rotasjonspolicy som på en bedre måte distribuerer arbeidet mellom disse kjernene.
  En oversikt over flere av nyhetene finnes her:
  https://docs.microsoft.com/en-us/windows-insider/at-home/whats-new-wip-at-home-1909
  Oppdateringen for Våren 2020
  Det er ventet at funksjonsoppdateringen til Windows 10 våren 2020, vil inkludere noen flere og større nyheter. Ifølge ZDNet inkluderer dette at Cortana skal gjøres til en separat applikasjon og at Windows Subsystem for Linux 2 skal få Arm64-støtte. Det loves dessuten utvidede innloggingsmuligheter og mer effektiv Bluetooth-paring, i alle fall med visse enheter.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 



 

  Gå til toppen
   
 

Kilde:

12.04.2018
     

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: [email protected]