Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake


  13.06.2013, Oppdatert: 30.10.2017
  Facebook lokalisert i Luleå, nord i Sverige.Ta en titt på
Facebook's
datasenter
i Luleå

Barentsregionen
spiller en viktig
rolle i å lagre store
mengder av livet til
sosiale medier; dermed også ditt og mitt digitale sosiale liv.

Her havner du altså når du er å surfer på Facebook akkurat
idag. Selskapets nyeste serverpark ble ferdig i 2013 og
valget falt på Luleå nord i Sverige mest på grunn av sitt
forholdsvis kjølige miljø året rundt.

   
 

Facebook's datasenter i Luleå
som åpnet i juni 2013 er på hele 27.000 kvadratmeter og var
selskapets første utenfor USA. Anlegget var det mest effektive
og bærekraftige ved at det reduserte driftskostnadene samtidig
som det økte miljøvennligheten. Datasenteret var den første
servergården på en multi-campus utenfor Luleå i nord-Sverige.
En åpenbart stolthet for CEO (adm.direktør)
Mark Zuckerberg.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
   
  Og allerede er datasenteret for lite, og et nytt gigantisk
anlegg er planlagt i samme region.

Den sosiale nettverksprofilen på mer enn 2 milliarder brukere trenger serverplass, mye plass til mange servere. Luleå i Barentsregionen spiller en viktig rolle i lagring av neste
oppdatering eller "Like"-klikk.

Datasenteret i Luleå åpnet i 2013 og allerede er den gigantiske serverhallen like utenfor Luleå allerede for liten og et nytt senter
er allerede til vurdering i samme region. Det andre massive
serversenteret vil være omtrent 14 hockeybaner og koste
minst 1,5 milliarder kroner å bygge.

En av hovedgrunnene til at Facebook valgte Luleå er det nordlige klimaet. Kjøling av datasentre står for en økende del av verdens
elektrisitetsforbruk. I senere år har fokus dreid seg fra
utelukkende å være på driftssikkerhet til å også omfatte
energieffektivitet. Mer energiintensivt IT-utstyr, som også krever
høyere kjøletetthet, gjør at mange ser på alternativ til tradisjonell
dataromskjøling.

Dataserverne til Facebook drar derfor nytte av klimaet i nord ved
å holde datamaskinene kjølige. Facebook inngikk derfor i 2013 en
femårig avtale med den svenske energiprodusenten Vattenfall AB
om fornybar elektrisitet som gir 100 prosent strøm via vannkraft
fra Lule-elven til det store datasenteret.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Å holde internettserverne kjølig er ikke lett, og energiforbruket i alle datasentre har alltid vært en hodepine for tekniske selskaper. For Facebook var løsningen imidlertid enkel: flytt til et kaldt land.
Det sosiale nettverket etablerte sitt Luleå datasenter i Nord-Sverige (bare 11 mil sør for Polarsirkelen) for flere år siden, men det er åpenbart fortsatt en stolthet for CEO (adm.direktør)
Mark Zuckerberg.

Facebook's datasenter i Luleå, Sverige

For en ting er den mest åpenbare fordelen ved å legge et datasenter nord i Europa; temperaturen. Omtrent 3/4 av året er Luleå bitende kaldt, med vintertemperaturer som ofte kryper under -30 grader,
og disse kjølige vindene kan trekkes inn i bygningen for å avkjøle
tusenvis av servere. I tillegg kan overflødig varme generert av serverne brukes til å varme opp oppholdsrom og kontorer. Dessuten trekker anlegget kraft fra nærliggende vannkraftkilder, noe som betyr at det er selskapets mest miljøvennlige datasenter til dags dato. I tillegg er det at Sveriges super-fiberoptiske nettverk gjør landet til et utmerket valg for å finne sitt første utenlandske datasenter.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
 

Facebook's nyeste datasenter i Luleå som åpnet i juni 2013 er på hele
27.000 kvadratmeter og er selskapets første utenfor USA.
Og allerede er det for lite......

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Senteret åpnet i 2013, og var Facebook's første utenfor USA. Når det er mulig, brukte vi det vakre treet og kunsten i området til å vise frem lokale håndverk.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Kanskje det beste utsiktspunktet for å forstå størrelsen på et Facebook-datasenter er på taket, hvor den fulle utbredelsen av anlegget utfolder seg for deg. Ja, det er et stort tak - enda dette bare viser lengden på et vis..
og bare 1/4 av det hele.... se bildet øverst på siden for å se hele anlegget
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Det kreves et stort nettverk for å støtte et globalt publikum. Her er en av datasalene i Luleå, med rader av serverrack på hver side av en sentral korridor. Kald luft fra anleggets øverste nivå "penthouse" kjølesystem kommer inn i rommet over denne sentergangen, og er diffusert av skjermbildene sett i nærheten av toppen av bildet, noe som hjelper luften til å spre seg til enden av radene.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Om lag 70 prosent av Facebook's brukere er utenfor USA og Canada. Serverne er et resultat av FB's Open Compute-initiativ, der det ble utviklet spesifikasjoner for serverne som var åpent delt med alle som viste interesse, deriblant FB's eget ingeniørteam.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Man kan observere at serverstativene er redusert til grunnleggende, slik at det går kjøligere. Det kan også lett nås og repareres raskt. For noen år siden tok det en time å reparere en server-harddisk. På datasenteret i Luleå er det bare to minutter.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
 

Utstyr i sentrum er "redusert til grunnleggende" for å kjøre raskere, med gamle harddisker ødelagt på stedet for å beskytte brukernes personvern.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
 

Der står han, hanskede hender griper snart-å-bli-ødelagte disker fylt med de dyrebare Facebook-innleggene dine, skryte-feriebilder, ubehagelige og se-så- flink-jeg-er matbilder og ignorerte hendelsesinvitasjoner. Maskinen bak ham er klar til å tygge opp aluminium, keramikk og glass til det ikke er mer enn en haug med elektronisk avfall.

Vi vet ikke mye om servertekniker Christer - bare at i en nylig Facebook-post fra Mark Zuckerberg, ble Jonsson valgt for å illustrere selskapets prosedyrer for å ødelegge gamle og dårlige lagringsstasjoner, men bildet er verdt mer enn tusen ord. "Det er viktig for folk å vite at ingenting forlater nettstedet og at deres data er trygge. De gamle stasjonene blir ødelagt." uttaler servertekniker Christer Jonsson.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
 

En haug med kasserte og lemlestede harddisker, hvor ødeleggelsen er av hensyn til sikkerheten for deg og meg.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  "Det er ikke noe mer effektivt datasenter i verden."
- Jay Park, VD for Data Center Design og konstruksjon.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Servere, maaange servere.

Her ser du på rackene i Luleå-anlegget, med nettverksbrytere på toppen av rack, servere som fyller hoveddelen av rack og lagring i bunnen.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Blått lys er viktig for å hjelpe serverne å se kjølige ut, såvel som å føle seg kule :-) I raden til høyre opptar UPS-enhetene mellomrom mellom "triplet"-stativene.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Et bilde av datasentertekniker Emilie De Clercq, med en sterk 'Madonna & Child' vib til det. Legg merke til at Apple Mac maskinen (bak på disken) - ser ut til at Facebook har vært forsiktig med merkenavn :::
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
 

Det øvre nivået på Facebooks datasenter tjener som et stort kjølesystem, med frisk luft inn i bygningen gjennom ventilasjonsluker på taket. Deretter passerer luften gjennom en serie kamre som filtrerer og avkjøler luften ytterligere, som deretter kommer inn i serverområdet i underetasjen. Disse viftene bidrar til å opprettholde trykk for å lede luften gjennom filtrene.

  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Hva skjer med den varme luften som kommer ut av baksiden av Facebooks servere? Den stiger inn i et plenum over dataserverlokalet, og deretter inn i dette kammeret på slutten av "penthouse"-nivået, hvor det typisk vil bli ventilert ut til utsiden gjennom rad av vifter til venstre. På kalde dager kan eksosvarmen resirkuleres og blandes med uteluft for å justere temperaturen før den kommer inn i datahallen. Her et annet bilde; elsker dette bildet fordi det ser ut som en science-fiction-film, sa Zuckerberg. Han har rett, selv om det egentlig ikke ser ut som en spesielt glad sci-fi-film - mer av en dystopi.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Facebook's datasentre er kjent for deres kunstverk, spesielt panoramabilder som gjør kontormiljøene mer levende og arbeidsplassen mer triveligere.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Bildene i Facebook's datasentre gjenspeiler vanligvis et aspekt av lokalsamfunnet.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  Bildene i Facebook's datasentre gjenspeiler vanligvis et aspekt av lokalsamfunnet. Dette avslapningsområdet i anlegget i Sverige fremkaller Aurora Borealis, eller nordlys. Luleå ligger ikke langt under Polarsirkelen, ca 11 mil nordfor.
  Facebook's datasenter i Luleå, Sverige
  "Det er en veldig viktig jobb med sikkerheten for over 27.000 kvadratmeter,
og jeg er veldig stolt over å være klarert med det ansvaret."
- Linnéa Svallfors, Securitas.
   
   
   
  Gå til toppen
   
 

Kilde:

 
     
   
     
   
     

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: [email protected]