Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake

  Gå tilbake til Tipssiden
 
  Ta sikkerhetskopi nå,
eller angre siden……

Oppdaterte sikkerhetskopier kan faktisk redde bedriften…. eller dine private bilder og filer.

Data i bedriften er meget sårbare, samme gjelder private bilder m.m. Bedriftens data er svært vesentlige for en oppdatert bedrift, samtidig som de også er meget sårbare. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare bedrifter, det er lurt å gjøre det samme med private data, bilder osv.

     
  Det er lett å opprette en sikkerhetskopi
Harddiskkrasj, virus og naturkatastrofer kan påføre bedriften enorme skader, ettersom alt fra kundelister til økonomisk informasjon kan gå tapt. Dessverre er det slik at de fleste bedrifter ikke diskuterer sikkerhetskopirutiner i forbindelse med forretningsdata før de selv har fått en smak på alvoret i slike situasjoner. Og da er det ofte for sent. Det er lett å opprette sikkerhetskopifiler som kan brukes til å gjenopprette viktig forretningsinformasjon på datamaskinene, men det krever både planlegging og en systematisk tilnærming. Her ser du hva du må gjøre.
     
  Bestem deg for hva du vil ta vare på
Første punkt er å bestemme seg for hvilke data som må beskyttes. Du trenger neppe å lage noen
sikkerhetskopi av programmer som gir deg tekstbehandling, regneark og lignende. Slike programmer kan
installeres på nytt fra den opprinnelige disken. Selv ved virkelig alvorlige problemer er det relativt lett å
innhente reservedisker.
     
  Det viktigste er å ta med alt som bedriften din skaper og oppretter.
Dette omfatter:
     
  Databaser, inkludert kontaktdata og bestillingsoversikter fra kunder så vel som lagerbeholdning
  Datafiler til regnskapsprogramvare, inkludert regneark
  Dokumenter, inkludert viktig korrespondanse, notater, arbeidsprodukter og annet som er tilknyttet forretningsplanen din
  Epost, spesielt meldinger som inneholder viktige data som kundehenvendelser og kontaktinformasjon
  Webområdefiler, med mindre en tredjepart et annet sted er vert for webområdet
  Andre data som vil forårsake vesentlige problemer hvis de skulle gå tapt
     
  Du bør også vurdere å lagre systemkonfigurasjonsfiler og andre innstillingsfiler som Internettbokmerker, men dette er ikke like viktig som de andre filene. Før du går videre, må du forsikre deg om at du har en liste over mappene som inneholder de filene du vil ta en sikkerhetskopi av.
     
  Slik bruker du programvare for sikkerhetskopiering
Nå som du vet hva du må ta vare på, kan du begynne å opprette sikkerhetskopier med jevne mellomrom. Du kan lage sikkerhetskopiene manuelt ved å kopiere viktige filer, men hvis du har mange filer og mapper som skal tas vare på, kan dette arbeidet bli meget omfattende. Da er det bedre å bruke en egen programvare for sikkerhetskopiering. Ett alternativ er å bruke sikkerhetskopierings-pakken som fulgte med operativsystemet. Både Windows og Windows Servere inneholder verktøy for å lage sikkerhetskopier. Verktøyet som følger med Microsoft Windows er avhengig av versjon allerede installert, om ikke må du installere det fra installasjons-CDen.

Når du skal konfigurere sikkerhetskopiering i Windows, klikker du
Start og går til Alle programmer, Tilbehør, Systemverktøy, og deretter klikker du
Sikkerhetskopi. Klikk Neste for å gå til åpningsskjermbildet, og velg deretter
      Sikkerhetskopier filer og innstillinger og klikk Neste.

Du blir nå bedt om å oppgi hvilke filer som skal lagres. Du vil sannsynligvis ikke velge All informasjon på denne datamaskinen, fordi dette fører til at du får en sikkerhetskopi av alt, også programfilene dine. Hvis du har installert mye programvare, vil sikkerhetskopifilen bli så stor at den ikke lar seg lagre.

Hvis alle lagrer kopier av sine viktige filer under Mine dokumenter, kan du velge Alles dokumenter og
innstillinger. Hvis ikke, bør du velge La meg velge hva som skal sikkerhetskopieres og velge hver mappe du har merket som viktig. Når du er ferdig, klikker du Neste. Windows Servere leveres i tillegg med en veiviser for konfigurasjon av sikkerhetskopiering. Denne veiviseren hjelper deg med å angi hvilke mapper du vil kopiere, om sikkerhetskopien skal lagres på harddisken eller bånd, og hvor ofte sikkerhetskopiering skal utføres. Du kan også velge hvilket verktøy du vil bruke for å sette i gang en manuell sikkerhetskopiering.

     
 

Sett deg inn i de ulike lagringsalternativene
Verktøyene for sikkerhetskopiering oppretter en fil som inneholder alle dine viktige dokumenter, men du må angi hvor filen skal lagres. Som standard vil den forsøke å lagre filen på diskett, men hvis du har mye informasjon, trenger du kanskje hundrevis av disketter. Et annet alternativ er å lagre sikkerhetskopien på nettverket eller på en annen harddisk på datamaskinen din. Det er bare å klikke Bla gjennom og velge hvor du vil at filen skal lagres. Gi filen et navn, og klikk Neste.

Selv om en slik type sikkerhetskopi vil gi en god beskyttelse ved harddisk-krasj eller virusangrep, gir den ingen beskyttelse ved brann eller annen naturkatastrofe der hele datamaskinen går med. Derfor bør du lagre sikkerhetskopifilen på en CD, DVD eller ekstern stasjon som du kan oppbevare på et helt annet sted.

Du finner sikkerhetskopifilen i mappen som du anga i Windows Backup. Hvis filen er på under 640 MB
(megabyte) kan du bruke en CD-brenner til å lagre filen på en standard CD-ROM-plate. Hvis den er større, må du bruke DVD’er. Forsikre deg om at brenneren kan skrive til skrivbare DVD’er. Du kan også bruke gjenbrukbare medier som stasjoner og eksterne harddisker. Kontroller størrelsen på sikkerhetskopifilen for å se hvor mye lagringsplass du trenger.

     
  Flere råd om sikkerhetskopiering
Her kommer enda flere råd i forbindelse med sikkerhetskopiering:
 

Hold deg til en plan
Glem ikke at gjenoppretting bare er til hjelp hvis du har en god sikkerhetskopi. Hvis harddisken skulle svikte og du ikke har laget en sikkerhetskopi av den på en måned, har du mistet alt du har gjort denne måneden. Det er derfor det er så viktig å lage sikkerhetskopier regelmessig. Det beste er å lage en sikkerhetskopi av filene på harddisken eller nettverksserveren hver natt. Du kan selv angi intervaller og tidspunkt for sikkerhetskopiering i Verktøy for sikkerhetskopiering.
 

Oppbevar sikkerhetskopien et annet sted
Selv om det er lurt å ta sikkerhetskopier som lagres på nettverket eller på bånd, må du også lage deg en plan for lagring av filer på CD, DVD eller andre flyttbare lagringsmedier som du kan transportere et annet sted. Når du skal anslå hvor ofte du må lage disse sikkerhetskopiene, kan det hjelpe å spørre seg selv om hvor mye data bedriften kan tåle å miste.
 

Øv deg på å gjenopprette data
Det aller beste er om du ikke får bruk for sikkerhetskopiene, men det er fint å vite at det ikke tar stort mer tid å gjenopprette dataene enn det tok å lage sikkerhetskopien. Hvis du bruker Windows Small Business Server, finnes det prosedyrer for hvordan du gjenoppretter alt fra hele servere til enkeltfiler.
 

Med en Windows sikkerhetskopi kan du også gjenopprette filene ved hjelp av sikkerhetskopifilen. Du bør teste hvordan du oppretter en sikkerhetskopi, slik at du vet hva du må gjøre hvis uhellet skulle være ute. Bruk en datamaskin som ikke er tilkoblet nettverket og som bare har operativsystemet installert. Hvis du tester sikkerhetskopien på det eksisterende nettverket, kan du komme til å overskrive nye filer med gamle data, eller du vil ikke kunne registrere mulige problemer.

     
  Sikkerhetskopier er fantastiske allierte ved systemsvikt og datatap, men bare hvis du husker å lage og lagre sikkerhetskopier regelmessig.
     
    Les mer på microsoft.no

 

Gå til toppen

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: post@propc.no - Mobil: 907 98347