Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake


  05.11.2012, Oppdatert: 22.05.2015, 31.10.2017
  Virus, Spyware,
Adware,
Malware...

Hva er forskjellen?

   
  Internett er et uforutsigbart sted hvor farene til PC'n lurker i filer, nettsteder og til og med e-post. Ofte maskert som pålitelige spill, musikk og/eller nettsider.
   
  Virus, spyware, adware, malware, ormer og trojanske hester kan komme inn i datamaskinen uten at du legger merke til det - og kan føre til ødeleggelse ved å bremse din internettforbindelse, krasje systemet og stjele dine personlige opplysninger. Den beste måten å beskytte deg mot slike trusler er å bli klar over hva de er og hvordan de fungerer - før de kan skade deg.

Hvis du vil vite mer om hva slags virus og skadelig programvare som kan skade datamaskinen din, og hvordan du beskytter deg mot dem, vær proaktiv og sjekk ut nedenfor.

   
  Virus
Et datavirus er et program som er i stand til kontinuerlig å replikere med liten eller ingen brukerintervensjon. Et kodeks forårsaker vanligvis skade på datamaskinen, enten ved å slette eller ødelegge filer. Et virus kan også forstyrre datamaskinens operasjoner ved å multiplisere seg selv for å fylle opp diskplass eller tilfeldig tilgang til minnesplass, i hemmelighet infisere datamaskinen. Ofte blir virus forkledd som spill, bilder, e-postvedlegg, webadresser, delte filer eller lenker eller filer i direktemeldinger.
   
  Spionvare (spyware)
Spyware er et ondsinnet dataprogram som gjør akkurat hva navnet tilsier, dvs. spioner på deg. Etter at du har lastet ned på datamaskinen din enten via en e-post du åpnet, besøkt et nettsted eller et program du lastet ned, spionerer spyware harddisken din for personlig informasjon og dine nettleservaner. Noen spywareprogrammer inneholder keyloggers som registrerer personlige data du legger inn på nettsteder, som sensitiv bank- og kredittinformasjon, brukernavn og passord, brukeradresser, nettlesingslogg, nettbaserte kjøpevaner, datamaskinens maskinvare og programvarekonfigurasjoner, navn, alder og kjønn. Noen spionprogrammer kan forstyrre datamaskinens systeminnstillinger, noe som kan føre til en langsom datamaskin og langsommere internettforbindelse.
   
  adware
Adware er programvare som, når de er installert på datamaskinen, sporer nettleservanene dine og sender deg popup-annonser som inneholder annonser relatert til nettstedene og emnene du har besøkt. Selv om denne type programvare kan høres uskyldig, og til og med nyttig, forbruker den og bremser datamaskinens prosessorhastighet og internettforbindelse. I tillegg har noen adware keyloggers og spyware innebygd i programmet, noe som fører til større skade på datamaskinen din og mulig invasjon av dine private data.
   
  malware
Malware er kort for skadelig programvare. Malware er et bredt begrep som omfatter datavirus, ormer, trojanske hester, spyware, adware og andre. Malware er utformet for å forstyrre normal datamaskinoperasjon, og gir vanligvis hackere en sjanse til å få tilgang til datamaskinen din og samle inn sensitiv personlig informasjon.
   
  Ormer (worms)
En orm er en type virus som sprer seg gjennom datamaskinen din ved å lage duplikater av seg selv på andre stasjoner, systemer og nettverk. En funksjon som gjør ormer så farlige, er at de kan sende kopier av seg selv til andre datamaskiner på tvers av et nettverk via e-post, en infisert nettside og/eller direktemeldinger.
 
   
  Trojansk hest (Trojans)
En trojansk hest er et program som enten later til å ha, eller beskrives som å ha, et sett med nyttige eller ønskelige funksjoner, men inneholder faktisk skadelig kode. Vanligvis mottar du trojanske hester via e-post, infiserte nettsider, direktemeldinger eller nedlasting av tjenester som spill, filmer og apper. Ekte trojanske hester er ikke teknisk virus, siden de ikke replikerer; men mange virus og ormer bruker imidlertid trojanske hesteteknikker til å infiltrere et system. Selv om trojanere ikke er tekniske virus, kan de være like ødeleggende.
   
  Beste praksis for å beskytte mot virus, spyware, adware, malware, ormer og trojanske hester:

Uten at du merker det selv; programmer kan infiltrere datamaskinen din når du åpner et e-postvedlegg, besøker bestemte nettsteder, laster ned et spill osv. For å beskytte deg mot slike angrep, er det best å lære deg selv og unngå disse programmene alt sammen. Sjekk ut listen nedenfor for å lære de beste metodene for å beskytte datamaskinen mot inntrengere.

 

 

 
     
  Ikke last ned filer fra ukjente kilder, inkludert fra din e-post eller på nettet.
     
     
  Skann alle nye filer med virusskanningsprogramvaren før du åpner.
     
     
  Ikke last ned et vedlegg (for eksempel bilder, spill, elektroniske hilsener) med mindre det kommer fra noen du kjenner.
     
     
  Begynn med å kjøre antispywareprogram regelmessig for å fange opp eventuelle programmer som kan ha infisert datamaskinen. Etter at programvaren har funnet spywareprogram og fjerner disse, start datamaskinen på nytt og skann igjen for å sikre at alt av spyware ble slettet. Noen spywareprogrammer kan være vanskelig å fjerne, så det kan ta mer enn ett forsøk.
     
     
  Vær forsiktig når du laster ned gratis eller peer-to-peer-filer, spesielt musikkfiler og media delingsprogrammer. Les lisensavtalen for å forstå nøyaktig hva du laster ned. Mange populære applikasjoner inkluderer spionvarekomponenter, og noen programmer vil ikke fungere uten disse komponentene.
     
     
  Beskytt datamaskinen din med en brannmur, spesielt hvis du bruker en bredbåndstilkobling.
     
     
  Bruk en pålitelig internettleverandør.
     
     
  Bruk antivirusprogramvare til å fange virus, ormer og trojanske hester før de kan gjøre skade.
     
     
  Ikke last ned noen programmer fra nettsteder du ikke stoler på.
     
     
  Juster nettleserens sikkerhetsinnstillinger for å gi minst et middels sikkerhetsnivå. En lavere innstilling gjør det lettere for malware å få tilgang til datamaskinen.
     
     
  ActiveX-kontroller er utsatt for spionprogrammer og annen malware, så godkjenn ikke installasjonen av noen ActiveX-kontroller du ikke allerede har bedt om.
     
     
   
   
   
  Gå til toppen
   
 

Kilde:

05.11.2012
     

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: post@propc.no - Mobil: 907 98347