Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake


  07.06.2017, Oppdatert: 09.06.2017, 30.10.2017
   
  Nettskyen

Få tilgang til filene
dine uansett hvor du er! Skytjenestene
tilbyr deg gratis gigabytes (GB) i
nettskyen.

Skytjenester brer om seg og stadig flere bruker nettskyen som bankboks for alt fra private bilder til viktige
dokumenter i forbindelse med jobben.

  Og så er skylagring vanedannende. Er du først vant til kritikkløst å kaste filer opp i skyen, er det veldig vanskelig å gå tilbake. Og når de gratis gigabytene er brukt opp er det fristende å tegne et abonnement som tidobler lagringsplassen for en pris som tilsvarer en musikk- eller filmstrømmetjeneste.
  Og en viktig sak er; hvor sikre er dataene dine?
   
 
   
  I denne artikkelen tar vi tak i ditt private digitale liv.
   
  Det er konstatert at mangle idag lever i et "digitalt kaos", lagrer noen
Gigabyte gratis her og noen Gigabyte gratis GB der fra pc, mobil og nettbrett. Mister du tilgang på en av enhetene kan data være borte.

Dersom skytjenesten skal fungere som en harddisk i skyen må den være så enkel å bruke at man ikke tenker over det. Når tjenesten er installert bør backup og deling av filer være likeså lett som å lagre lokalt. Noe som i praksis også er hva som skjer, da filene først lagres i en mappe på harddisken, som deretter dubleres på nettet og så lastes ned som kopi på de tilkoblede datamaskiner. Ved en backupløsning kan tjenestene som i utgangspunktet var gratis bli en ikke ubetydelig månedskostnad.

Dersom tjenesten ikke skal være en backup, men benyttes til deling av filer mellom flere datamaskiner må hastigheten være så høy at man ikke opplever ventetid på opp- og nedlasting, samt ved åpning av filer på andre datamaskiner. I dette tilfellet er skytjenestene å foretrekke.

Likevel, skal du imidlertid ha maksimal sikkerhet anbefales at du lagrer dine data internt - ved å bli "din egen sky"; ta backup på en lokal harddisk hjemme - gjerne to backups på to medier - og så er det billigere om du skal ta backup og lagre alt som finnes på dine enheter du ønsker (pc, nettbrett og mobil). Slik kan du også ta egen kontroll over sikkerheten!

Når det likevel er sagt, så er skytjenestene fortsatt meget sikre. Og de er absolutt langt sikrere enn din egen harddisk som også kan bli angrepet av hackere, og hvor du i tillegg også risikerer at all data går tapt hvis disken krasjer. (derfor to backup som nevnt over).

Å frykte for sikkerheten på skytjenester tilsvarer litt det å være redd for å fly, selv om det er mange tusen ganger større risiko for å kjøre galt med bilen på veien til flyplassen.

 

 


Skytjenester, eller Cloud Computing, er en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig
fra eksterne serverparker tilknyttet internett.
Serverparkene kjennetegnes ved at de er laget for dynamisk skalering.
Det betyr at datakraft kan tilpasses kapasitetsbehov, og kunden kan
betale for det den faktisk bruker.
Mange eksterne serverparker står utenfor Norges grenser. En stor
utfordring for virksomhetene som bruker slike tjenester er å sørge for
at avtalen med skytjenesteleverandøren er i samsvar med norsk lovgivning.

 

   
 

Jeg ser på det i helgen
Med løfter om å se nærmere på en jobb fra arbeidet eller opplegg til din store generasjonsroman befinner du deg langt fra arbeidsplassen. Bare for å oppdage at de dokumentene du gjerne skulle ha sett nærmere på, ikke er med på minnepinnen i vesken din.

Hvis denne situasjonen låter kjent for deg, kan skytjenester være løsningen. Med disse kan du lagre dine filer på en server som befinner seg i ”skyen” – eller rettere sagt i et rack i et nettverkssenter et eller annet sted på kloden, hvor det alltid er adgang til internett. Så lenge du selv har adgang til nettet kan du bruke filene dine på samme måte som om de befant seg fysisk på din egen desktop, mobil eller nettbrett.

 


Den største faren for filene utgjør faktisk brukerne selv.
Pass på felles filer!
Da filer i delte mapper kan endres og slettes fra alle tilkoblede maskiner,
må man ikke betrakte skylagrings-mappen som en sikker backup.
Slettes filen ved et uhell på én maskin, er den i
samme sekund vekk på alle de tilkoblede maskinene!
Den risikoen blir naturligvis enda større når flere brukere deler samme mappe. En annet reelt problem er at du kun kan bruke skylagringen hvis du har adgang til internett – og kun med den hastigheten som din forbindelse tillater. Hvis du befinner deg langt fra trådløse nettverk og mobilmaster har du kun de data som ligger på din datamaskin eller mobile enh

  Flere datamaskiner – samme filer
Ved siden av å være en håndsrekning til de glemske, er skylagringstjenestene perfekte for folk som benytter flere datamaskiner og enheter i løpet av dagen, eller som ønsker å dele sine filer med andre. Det gjelder for eksempel journalister i et visst hjemmeelektronikkmagasin. Magasinet ville vært mye vanskeligere å produsere uten hjelp fra skytjenester. Når de for eksempel rapporterer live fra avsløringer av nye mobiltelefoner på den andre siden av kloden, er nettlagring uunnværlig. Mens en medarbeider sitter i salen og tar bilder under presentasjonen er en annen i gang med å skrive en bakgrunnsartikkel om samme produkt som publiseres på nettet få minutter senere, illustrert med bilder hentet fra den utsendte kollegas skylagring.
   
 

Gratis gigabytes
Nest etter tilgjengelighet er prisen det beste med skytjenester. De er i utgangspunktet gratis. De fleste steder kan du boltre deg som du vil med 10 GB eller mer. At dette er mulig skyldes dels at prisene på harddiskplass fortsetter å falle, dels at de håper å selge deg noe senere. Å gi deg 10 GB lagringsplass koster derfor bare et par kroner for utbyderen, noe som er småpenger for giganter som Google og Microsoft.

Og så er skylagring
vanedannende. Er du først vant til kritikkløst å kaste filer opp i skyen, er det veldig vanskelig å gå tilbake.
Og når de gratis gigabytene er brukt opp er det fristende å
tegne et abonnement som
tidobler lagringsplassen for en pris som tilsvarer en musikk- eller filmstrømmetjeneste.

   
 

Box er den eldste av skylagringstjenestene, og var på banen tre år før Dropbox og OneDrive. Og Google er en ren nybegynner med bare to år på baken. Men å være først er ikke alltid ensbetydende med suksess. Listen er lang over firmaer som fant på nye verktøy til Windows, som senere ble en del av operativsystemet. Og de fleste av navnene er å finne på gravsteiner.

Dersom skytjenesten skal fungere som en harddisk i skyen må den være så enkel å bruke at man ikke tenker over det. Når tjenesten er installert bør backup og deling av filer være likeså lett som å lagre lokalt. Noe som i praksis også er hva som skjer, da filene først lagres i en mappe på harddisken, som deretter dubleres på nettet og så lastes ned som kopi på de tilkoblede datamaskiner.

Dersom tjenesten ikke bare skal være en backup, men benyttes til deling av filer mellom flere datamaskiner må hastigheten være så høy at man ikke opplever ventetid på opp- og nedlasting, samt ved åpning av filer på andre datamaskiner.

Til slutt er skylagring ikke bare et spørsmål og gigabyte på harddisk og megabit i sekundet, men også om de data som lagres der. Deling av filer og integrasjon med populære programmer betyr stadig mer.

   
 

Det er vel ikke farlig?
Når man sender gigabyte etter gigabyte ut i det blå for lagring i skyen er det nærliggende å tenke på nervøse Kjell fra Olsenbanden.

Vi skulle gjerne kunne si at skylagring er hundre prosent sikkert og dirkefritt, men det vil være en lemfeldig omgang med sannheten. Dropbox ble faktisk for noen år siden angrepet av hackere, som snappet opp et stort antall adgangskoder. Men det samme kan man i sannhetens navn si om store statlige myndigheter, som også har hatt ubudne gjester.

Og NSA kan med sikkerhet lese alt, uansett hva. Det samme kan utbyderen av tjenesten. Når det er sagt, så er skytjenestene fortsatt meget sikre. Og de er absolutt langt sikrere enn din egen harddisk som også kan bli angrepet av hackere, og hvor du i tillegg også risikerer at all data går tapt hvis disken krasjer. Å frykte for sikkerheten på skytjenester tilsvarer litt det å være redd for å fly, selv om det er mange tusen ganger større risiko for å kjøre galt med bilen på veien til flyplassen.
 

 

Gå til toppen

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: post@propc.no - Mobil: 907 98347